GBC a PCSSOU s.r.o.

Trhanovské nám. 129/8, Praha 10 Hostivař

Vanilkové rohlíčky (tradiční)

Recept:

Hladká mouka 320 g
Máslo 250 g
Cukr moučka 100 g
Mleté vlašské ořechy 110 g
Sůl špetka

Postup:

Všechny suroviny smíchejte do hladkého těsta, těsto zabalte a dejte přes noc do lednice.

Další den tvarujte rohlíčky a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte dozlatova na 160°C.

Ještě teplé rohlíčky obalte v prosátém moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

Vosí hnízda (bezlepkové)

Recept:

Mletých bezlepkových piškotů 160 g
Moučkový cukr 160 g
Máslo 60 g
Kakao 2 lžíce
Rum 2 lžíce
Mléko 2 lžíce

Postup:

V misce smícháme všechny suroviny na těsto a vytvoříme hladké těsto, zabalíme a necháme v lednici přes noc. Formičku na vosí hnízda vysypeme krupicovým cukrem, vymačkáme těsto tak, aby hnízdo mělo důlek na náplň a vyklepeme. Tento proces opakujte s celým těstem.

Náplň:

Máslo 100 g
Cukr moučka 100 g
Žloutek 1 kus
Rum 3 lžičky

Postup:

Změklé máslo utřete s cukrem a vmíchejte žloutek s rumem. Vosí hnízda naplňte a zaklopte bezlepkovým piškotem.

Vosí hnízda skladujte v lednici a spotřebujte do 14ti dnů.

Ořechové lodičky (bezlepkové)

Recept:

Čokoládová ganache:
Belgická tmavá čokoláda 60% 100 g
Smetana ke šlehání 100 g
Mleté pražené lískové ořechy 40 g
Karamel:
Cukr krupice 100 g
Smetana ke šlehání 100 g
Máslo 50 g
Další suroviny:
Karamelová čokoláda  
Červená poleva  
Bílá čokoláda  

Postup:

Nejprve si připravte ganache a karamel (nejlépe den předem). Na ganache rozpustíte čokoládu a nahřejete smetanu, poté ve vysoké nádobě vymixujte tyčovým mixérem do hladka a ručně vmíchejte ořechy. Přikryjte folií na hladinku a dejte přes noc do lednice.

Na karamel si dejte do rendlíku cukr a nechte ho utavit tak, aby v něm nebyly žádné hrudky, přidejte horkou smetanu a chvíli povařte. Stáhněte z plotny a vmíchejte máslo. Poté přendejte do nádoby a vychladlý karamel skladujte v lednici.

Silikonovou formičku na ořechy vylijte rozpuštěnou karamelovou čokoládou, tak aby vznikly skořápky. Naplňte skořápky do 2/3 připravenou ganachí a trochou karamelu. Zalijte rozpuštěnou červenou polevou (poleva má imitovat vosk).

Na knoty lodiček si rozpusťte trochu bílé čokolády a pytlíkem stříkejte na kus pečícího papíru takové krátké tenké linky, nechte ztuhnout. Zapíchejte do hotových ořechových lodiček a máte hotovo.

Kokosky (Low carb)

Recept:

Linecké těsto:
Kokosová mouka 100 g
Mandlová mouka 50 g
Máslo 100 g
Moučková stévie 50 g
Žloutek 1 kus
Sůl špetka

Postup:

Všechny suroviny na těsto smíchejte do hladkého těsta, zabalte ho a dejte přes noc do lednice. Další den vypichujte kolečka a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte dozlatova na 160°C.

Máslový čokoládový krém:
Máslo 100 g
Čokoláda bez cukru 50 g
Kakao 1 lžíce
Vršky kokosek:
Bílky 2 kusy
Kokos 80 g
Stévie 30 g
Tvaroh 3 lžíce
Sůl špetka

Postup:

Na vršky kokosek vyšlehejte bílky se solí do opravdu tuhého sněhu a zašlehejte stévii. Kokos a tvaroh opatrně vmíchejte do bílků a hotové těsto pokládejte na plech do tzv. hromádek (velikost by měla být stejná jako u lineckých koleček). Sušte na 120°C cca hodinu.

Rybízový džem:
Rybízové pyré 100 g
Stévie 3 lžíce
Agar ½ lžičky
Kyselina citronová ½ lžičky

Postup:

Na rybízový džem dejte všechny suroviny do hrnce a přiveďte k varu. Vařte po dobu 3 minut za stálého míchání, ještě horké nalijte do sklenic a řádně uzavřete. Když máte hotová linecká kolečka, vršky kokosek a vychlazený džem, můžete si udělat čokoládový máslový krém. Změklé máslo vyšlehejte s rozpuštěnou čokoládou a kakaem do krásného pevného krému. Dejte si krém do sáčku s hladkou špičkou a stříkejte kolečko po obvodu každého lineckého kolečka. Důlek v krému naplňte rybízovým džemem a přiklopte kokoskou a dejte ztuhnout do lednice. Nakonec namáčejte do rozpuštěné čokolády a po ztuhnutí můžete podávat.

Linecké s tahini a sezamem, plněným rakytníkovým džemem (originální v designu)

Recept:

Hladká mouka 240 g
Máslo 90 g
Tahini pasta 60 g
Cukr moučka 80 g
Vejce 1 kus
Sezamová semínka 4 lžíce
Sůl špetka
Rakytníkový džem:
Rakytníkové pyré 200 ml
Cukr 200 g
Kyselina citronová 1 lžička
Agar 1 lžička

Postup:

Všechny suroviny na těsto smíchejte do hladkého těsta, těsto zabalte a dejte přes noc do lednice. Další den vypichujte linecké do požadovaných tvarů a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Pečte dozlatova na 160°C.

Na rakytníkový džem dejte všechny suroviny do hrnce a přiveďte k varu. Vařte po dobu 3 minut za stálého míchání a ihned nalijte do sklenic a řádně uzavřete.

Linecké slepujte hotovým vychladlým džemem.

Makronky (originální v surovinách)

Recept:

Bílky 120 g
Moučkový cukr 300 g
Mandlová mouka 300 g
Bílky 120 g
Cukr krupice 300 g
Sůl špetka
Prachová potravinářská barva  

Ganache Vaječný likér:

Bílá čokoláda 150 g
Vaječný likér 80 g
Rum 15 g
Máslo 20 g
Vanilková pasta  

Ganache Višeň:

Ruby čokoláda 150 g
Višňové pyré 100 g
Máslo 20 g

Ganache Hruška a skořice:

Bílá čokoláda 100 g
Karamelová čokoláda 50 g
Hruškové pyré 100 g
Máslo 20 g
Skořice ½ lžičky

Ganache Pistácie:

Bílá čokoláda 150 g
Smetana ke šlehání 80 g
Máslo 20 g
Pistáciová pasta 40 g

Vánočka

Recept:

Hladká mouka 500 g
Mandlová mouka 50 g
Cukr krupice 150 g
Sůl špetka
Žloutky 2 kusy
Máslo 150 g
Mléko 250 ml
Droždí 35 g
Sušené brusinky 100 g
Plátkové mandle 50 g
Vejce na potření před pečením  
Máslo s rumem na potření po upečení  

Postup:

Do menší misky si rozdrolte droždí, zasypte lžičkou cukru, lžičkou mouky a zalijte trochou vlažného mléka, rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. V rendlíku si rozpusťte máslo a nechte vychladnout. Do mísy od robota si odvažte hladkou mouku, mandlovou mouku, cukr a sůl. Přidejte vyběhlý kvásek, máslo, zbytek mléka a žloutky a dejte na několik minut hnětat. Když budete mít uhnětené hladké těsto, vmíchejte do něj brusinky. Těsto dejte do čisté mísy a posypte moukou, přikryjte utěrkou a dejte kynout na teplé místo asi 45 minut.

Po 45 minutách těsto propracujte a dejte kynout znovu 45 minut. Poté si těsto rozdělte na požadovaný počet dílů (záleží z kolika dílů chcete vánočku plést). Zapleťte a přendejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout. Vánočku rovnoměrně potřete vejcem, posypte plátkovými mandlemi a dejte péct na 180°C přibližně 35 minut. Po vytažení z trouby potřete rozpuštěným máslem s rumem. Vychladlou vánočku posypte moučkovým cukrem a můžete podávat.