Gymnázium a střední odborná škola Podbořany
Kpt.Jaroše 862, 441 01,Podbořany
Vanilkové rohlíčky (tradiční)
Recept:
Mouka hladká | 200 g |
Máslo | 150 g |
Ořechy mleté | 80 g |
Žloutek | 1 kus |
Prášek do pečiva | 6 g |
Cukr moučka | 50 g |
Postup:
Všechny ingredience zpracujeme v těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne odpočinout. Druhý den těsto vyndáme z lednice, vyválíme váleček, nakrájíme na stejné kousky a vytvarujeme rohlíčky, které dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 °C do růžova. Necháme trochu vychladnout. Smícháme vanilinový a moučkový cukr a v této směsi upečené rohlíčky obalíme.
Linecké se šípkovou marmeládou (bezlepkové)
Recept:
Mouka Promix | 250 g |
Máslo | 120 g |
Cukr moučka | 120 g |
Vejce | 1 kus |
Vanilkový cukr | 26 g |
Prášek do pečiva pro bezlepkovou dietu | 6 g |
Postup:
Všechny ingredience zpracujeme v těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne odpočinout. Druhý den těsto vyndáme z lednice, vyválíme na plát asi tak 2 mm tenký a vykrajujeme libovolnou formičkou tvary, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme do růžova v předem vyhřáté troubě na 160 °C. Necháme vychladnout a slepujeme šípkovou marmeládou, můžeme jemně pocukrovat moučkovým cukrem.
Ořechové kuličky s rumem a citrónem (Low carb)
Recept:
Para ořechy | 50 g |
Vlašské ořechy | 50 g |
Lískové ořechy | 50 g |
Kešu ořechy | 50 g |
Rum | podle chuti |
Xylitol nebo erytrithol | podle chuti |
Med | podle chuti |
Máslo | 150 g |
Citronová šťáva | 1 kus |
Kokos | podle potřeby |
Postup:
Všechny ingredience zpracujeme v celistvou hmotu, ze které vytvarujeme kuličky, ty pak obalujeme v kokosu.
Drdoletky (originální v designu)
Recept:
Hladká mouka | 250 g |
Cukr krupice | 150 g |
Máslo | 200 g |
Žloutky | 3 kusy |
Mleté ořechy | 150 g |
Postup:
Ze surovin na přípravu těsta vypracujte hladkou nelepivou hmotu. Hmotu potom nechte alespoň hodinu odpočinout v chladničce. Poté vyválejte tenký plát (výška asi 2 mm) a vykrajujte z něj tvary dle libosti. (Ovšem pamatujte, že na jeden kousek cukroví budete potřebovat vždy tři části!) Pokládejte na pečicí papír a dejte péct na několik minut do trouby, předehřáté na 160 °C. Opravdu stačí, když budou kraje cukroví růžové, ne hnědé. Mezitím si připravte krém.
Máslový krém:
Kondenzované mléko | 150 g |
Rum | dle chuti |
Máslo | 200 g |
Meruňková marmeláda | dle chuti |
Na potírání a zdobení:
Marmeláda meruňková | |
Čokoláda |
Postup:
Kondenzované mléko a máslo vyšleháme do nadýchané pěny, ochutíme rumem a marmeládou (nemusí být)
Dva kousky slepíme k sobě marmeládou, třetí k nim krémem. Polejeme čokoládou a ozdobíme.
Pohankové cukroví s marmeládou z červené řepy (originální v surovinách)
Recept:
Mouka pohanková hladká | 120 g |
Cukr moučkový | 20 g |
Sůl | 1 špetka |
Máslo | 80 g |
Žloutek | 1 kus |
Džem z červené řepy | podle potřeby |
Kůra z citronu | 1 kus |
Postup na těsto:
Všechny ingredience na těsto zpracujeme v celistvou hmotu, zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne odpočinout. Druhý den těsto vyndáme z lednice, vyválíme na plát asi tak 2 mm tenký a vykrajujeme libovolnou formičkou tvary. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme do růžova v předem vyhřáté troubě na 160 °C. Necháme vychladnout a slepujeme marmeládou a dozdobíme dle naší fantazie.
Marmeláda z červené řepy:
Řepa červená | 1 kg |
Jablka | 2 kusy |
Cukr | 350 g |
Pomeranče a citrony | 2 kusy |
Kyselina citronová | 10 g |
Gelfix | 25 g |
Postup na marmeládu:
Červenou řepu a jablka nakrájíme na menší kostičky a dáme do kastrolu s trochou vody uvařit do měkka. Potom přidáme jemně nastrouhanou kůru a šťávu z pomerančů a citronů a 1 polévkovou lžíci kyseliny citronové. Ještě povaříme a potom rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Rozmixovanou směs připravujeme přesně podle návodu na sáčku Gelfix.
Vánočka
Recept:
Polohrubá mouka | 752 g |
Cukr | 150 g |
Droždí | 42 g |
Mléko | 350 ml |
Citronová kůra | podle chuti |
Máslo | 125 g |
Žloutky | 4 kusy |
Rozinky namočené v rumu | 4 polévkové lžíce |
Citronová kůra | 3 polévkové lžíce |
Sekané mandle | 5 polévkových lžic |
Postup:
Mouku, cukr, droždí, sůl, máslo vlažné, mléko vlažné a žloutky dáme do kotlíku robota a řádně prohněteme. Dáme na teplé místo a necháme kynout alespoň 30 minut. Poté vmícháme kůru, rozinky a mandle, znovu prohněteme a opět dáme kynout na teplé místo cca 40 minut. Po vykynutí těsto rozdělíme na stejné části dle toho, z kolika pramenů chceme vánočku plést. Vyválíme válečky a upleteme vánočku, přeneseme na plech s pečícím papírem, necháme ještě alespoň 20 minut kynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátkovými mandlemi. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 °C dozlatova. Doba pečení je dle velikosti vánočky, zkoušíme špejlí. Po upečení vánočku pomažeme rozpuštěným máslem s rumem a sypeme moučkovým cukrem.
Makronkové věnečky s pistáciovým krémem (jedlá dekorace na stůl)
Recept:
Těsto na makronky:
Mandlová mouka | 300 g |
Moučkový cukr | 300 g |
Bílky – pasta | 110 g |
Bílky | 110 g |
Cukr krupice | 300 g |
Voda – sníh s rozvarem | 100 g |
Postup na těsto:
Mandlovou mouku a prosátý moučkový cukr smícháme, přidáme odvážené (110 g) bílky na pastu, pořádně promícháme, v této fázi můžeme obarvit pastu. Do čistého kotlíku si dáme druhých 110 g bílků se špetkou soli. Do kastrůlku dáme cukr a vodu a dáme vařit rozvar, současně začneme šlehat bílky. Až bude mít rozvar 118°C, pomalu ho vlijeme do šlehaných bílků a stále šleháme do té doby, než bude mít sníh s rozvarem teplotu 40°C. Poté hmotu nadvakrát vmícháme do připravené mandlové pasty. Mícháme do té doby, než nám těsto začne stékat z vařečky jako láva. Hmotu přendáme do cukrářského pytlíku s hladkou trubičkou a stříkáme na plech s pečícím papírem věnečky. Nastříkané tvary necháme zaschnout a pečeme v troubě na 130°C 15 minut nebo do té doby, než jdou makronky odlepit od papíru.
Krém:
Kondenzované mléko | |
Máslo | |
Rum | |
Pistáciová ochucovací pasta |
Postup na krém:
Upečené věnečky spojíme krémem a dozdobíme. Krém: kondenzované mléko a máslo v poměru 1:1 vyšleháme do nadýchané hmoty, ochutíme pastou a rumem dle chuti.