Gymnázium a střední odborná škola Podbořany

Kpt.Jaroše 862, 441 01,Podbořany

Vanilkové rohlíčky (tradiční)

Recept:

Mouka hladká 200 g
Máslo 150 g
Ořechy mleté 80 g
Žloutek 1 kus
Prášek do pečiva 6 g
Cukr moučka 50 g

Postup:

Všechny ingredience zpracujeme v těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne odpočinout. Druhý den těsto vyndáme z lednice, vyválíme váleček, nakrájíme na stejné kousky a vytvarujeme rohlíčky, které dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 °C do růžova. Necháme trochu vychladnout. Smícháme vanilinový a moučkový cukr a v této směsi upečené rohlíčky obalíme.

Linecké se šípkovou marmeládou (bezlepkové)

Recept:

Mouka Promix 250 g
Máslo 120 g
Cukr moučka 120 g
Vejce 1 kus
Vanilkový cukr 26 g
Prášek do pečiva pro bezlepkovou dietu 6 g

Postup:

Všechny ingredience zpracujeme v těsto, zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne odpočinout. Druhý den těsto vyndáme z lednice, vyválíme na plát asi tak 2 mm tenký a vykrajujeme libovolnou formičkou tvary, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme do růžova v předem vyhřáté troubě na 160 °C. Necháme vychladnout a slepujeme šípkovou marmeládou, můžeme jemně pocukrovat moučkovým cukrem.

Ořechové kuličky s rumem a citrónem (Low carb)

Recept:

Para ořechy 50 g
Vlašské ořechy 50 g
Lískové ořechy 50 g
Kešu ořechy 50 g
Rum podle chuti
Xylitol nebo erytrithol podle chuti
Med podle chuti
Máslo 150 g
Citronová šťáva 1 kus
Kokos podle potřeby

Postup:

Všechny ingredience zpracujeme v celistvou hmotu, ze které vytvarujeme kuličky, ty pak obalujeme v kokosu.

Drdoletky (originální v designu)

Recept:

Hladká mouka 250 g
Cukr krupice 150 g
Máslo 200 g
Žloutky 3 kusy
Mleté ořechy 150 g

Postup:

Ze surovin na přípravu těsta vypracujte hladkou nelepivou hmotu. Hmotu potom nechte alespoň hodinu odpočinout v chladničce. Poté vyválejte tenký plát (výška asi 2 mm) a vykrajujte z něj tvary dle libosti. (Ovšem pamatujte, že na jeden kousek cukroví budete potřebovat vždy tři části!) Pokládejte na pečicí papír a dejte péct na několik minut do trouby, předehřáté na 160 °C. Opravdu stačí, když budou kraje cukroví růžové, ne hnědé. Mezitím si připravte krém.

Máslový krém:
Kondenzované mléko 150 g
Rum dle chuti
Máslo 200 g
Meruňková marmeláda dle chuti

Na potírání a zdobení:

Marmeláda meruňková  
Čokoláda  

Postup:

Kondenzované mléko a máslo vyšleháme do nadýchané pěny, ochutíme rumem a marmeládou (nemusí být)

Dva kousky slepíme k sobě marmeládou, třetí k nim krémem. Polejeme čokoládou a ozdobíme.

Pohankové cukroví s marmeládou z červené řepy (originální v surovinách)

Recept:

Mouka pohanková hladká 120 g
Cukr moučkový 20 g
Sůl 1 špetka
Máslo 80 g
Žloutek 1 kus
Džem z červené řepy podle potřeby
Kůra z citronu 1 kus

Postup na těsto:

Všechny ingredience na těsto zpracujeme v celistvou hmotu, zabalíme do fólie a necháme v lednici do druhého dne odpočinout. Druhý den těsto vyndáme z lednice, vyválíme na plát asi tak 2 mm tenký a vykrajujeme libovolnou formičkou tvary. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme do růžova v předem vyhřáté troubě na 160 °C. Necháme vychladnout a slepujeme marmeládou a dozdobíme dle naší fantazie.

Marmeláda z červené řepy:
Řepa červená 1 kg
Jablka 2 kusy
Cukr 350 g
Pomeranče a citrony 2 kusy
Kyselina citronová 10 g
Gelfix 25 g

Postup na marmeládu:

Červenou řepu a jablka nakrájíme na menší kostičky a dáme do kastrolu s trochou vody uvařit do měkka. Potom přidáme jemně nastrouhanou kůru a šťávu z pomerančů a citronů a 1 polévkovou lžíci kyseliny citronové. Ještě povaříme a potom rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Rozmixovanou směs připravujeme přesně podle návodu na sáčku Gelfix.

Vánočka

Recept:

Polohrubá mouka 752 g
Cukr 150 g
Droždí 42 g
Mléko 350 ml
Citronová kůra podle chuti
Máslo 125 g
Žloutky 4 kusy
Rozinky namočené v rumu 4 polévkové lžíce
Citronová kůra 3 polévkové lžíce
Sekané mandle 5 polévkových lžic

Postup:

Mouku, cukr, droždí, sůl, máslo vlažné, mléko vlažné a žloutky dáme do kotlíku robota a řádně prohněteme. Dáme na teplé místo a necháme kynout alespoň 30 minut. Poté vmícháme kůru, rozinky a mandle, znovu prohněteme a opět dáme kynout na teplé místo cca 40 minut. Po vykynutí těsto rozdělíme na stejné části dle toho, z kolika pramenů chceme vánočku plést. Vyválíme válečky a upleteme vánočku, přeneseme na plech s pečícím papírem, necháme ještě alespoň 20 minut kynout, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátkovými mandlemi. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 °C dozlatova. Doba pečení je dle velikosti vánočky, zkoušíme špejlí. Po upečení vánočku pomažeme rozpuštěným máslem s rumem a sypeme moučkovým cukrem.

Makronkové věnečky s pistáciovým krémem (jedlá dekorace na stůl)

Recept:

Těsto na makronky:
Mandlová mouka 300 g
Moučkový cukr 300 g
Bílky – pasta 110 g
Bílky 110 g
Cukr krupice 300 g
Voda – sníh s rozvarem 100 g

Postup na těsto:

Mandlovou mouku a prosátý moučkový cukr smícháme, přidáme odvážené (110 g) bílky na pastu, pořádně promícháme, v této fázi můžeme obarvit pastu. Do čistého kotlíku si dáme druhých 110 g bílků se špetkou soli. Do kastrůlku dáme cukr a vodu a dáme vařit rozvar, současně začneme šlehat bílky. Až bude mít rozvar 118°C, pomalu ho vlijeme do šlehaných bílků a stále šleháme do té doby, než bude mít sníh s rozvarem teplotu 40°C. Poté hmotu nadvakrát vmícháme do připravené mandlové pasty. Mícháme do té doby, než nám těsto začne stékat z vařečky jako láva. Hmotu přendáme do cukrářského pytlíku s hladkou trubičkou a stříkáme na plech s pečícím papírem věnečky. Nastříkané tvary necháme zaschnout a pečeme v troubě na 130°C 15 minut nebo do té doby, než jdou makronky odlepit od papíru.

Krém:
Kondenzované mléko  
Máslo  
Rum  
Pistáciová ochucovací pasta  

Postup na krém:

Upečené věnečky spojíme krémem a dozdobíme. Krém: kondenzované mléko a máslo v poměru 1:1 vyšleháme do nadýchané hmoty, ochutíme pastou a rumem dle chuti.