Obecní akademie a hotelová škola Třebíč

Sirotčí 4, 674 01, Třebíč

Kávová zrna (tradiční)

Recept:

Čokoláda na vaření 100 g
Kondenzované mléko 20 g
Máslo 10 g
Čokoláda Kofila 10 g
Kakaový prášek 5 g
Pravý marcipán 80 g

Postup:

Vytemperovanou čokoládu vlijeme do tvořítek na kávová zrna, necháme zatuhnout. Do vzniklých kloboučků nalijeme kávovou náplň, připravenou smícháním kondenzovaného mléka, másla, čokoládové tyčinky a kakaového prášku a jejich rozpuštěním ve vodní lázni. Po zatuhnutí opět přelejeme vytemperovanou čokoládou, tím uzavřeme kávovou náplň.

Marcipánové kuličky (bezlepkové)

Recept:

Marcipánové trubičky:
Sušené mléko 75 g
Cukr moučka 75 g
Med 1 lžička
Vejce ½ kusu
Žloutek 1 kus
Mandlové aroma  

Postup:

Z výše uvedených surovin zpracujeme hladké nelepivé těsto. Vyválíme na tenký plát, vykrájíme požadované tvary – v našem případě oválky. Namotáme na kovovou trubičku a necháme při pokojové teplotě seschnout. Sejmeme z trubičky. Plníme různými náplněmi.

Máslová náplň s citrónovým vkladem:
Mléko 130 g
Cukr krupice 30 g
Vanilkový cukr 5 g
Vanilkový pudink 18 g
Máslo 130 g
Citrónový vklad:
Vejce 1 kus
Cukr krupice 85 g
Šťáva z jednoho citronu  
Máslo 55 g
Želatina 2,5 plátky

Postup na náplně:

Nejprve si ze surovin uvedených u máslového krému uvaříme hustý krém. Po jeho vychladnutí do něj zašleháme máslo.

Citronový vklad vyrobíme šleháním vajec s cukrem ve vodní lázni na 80°C. Poté do vaječné hmoty zašleháme želatinu, máslo a citrónovou šťávu. Necháme částečně ztuhnout. Náplně plníme do trubiček.

Jahodové-kokosové donutky (Low carb)

Recept:

Těsto:
Kokos 125 g
Lyofilizované jahody 2 lžičky
Kokosový olej 40 g
Čekankový sirup dle chuti

Postup:

Všechny suroviny smícháme dohromady. Vzniklou směs vlijeme do formy požadovaných tvarů, necháme ztuhnout a vyklopíme.

Oříškovo-karamelové Šuhajdy (originální v designu)

Recept:

Temperovaná čokoláda 100 g
Cukr krupice 50 g
Smetana 33% 60 g
Máslo 20 g
Lískové ořechy 40 g
Ozdoba – čokoláda, karamelizované ořechy  

Postup:

Formu požadovaného tvaru vylijeme čokoládou. Po jejím zatuhnutí vlijeme teplou ořechovou směs, kterou jsme si připravili následujícím způsobem: cukr roztavíme na světle hnědý karamel, vlijeme do něho ohřátou smetanu a mícháme do hladké směsi, pak vložíme máslo, necháme rozpustit, nasypeme ořechy a necháme krátce provařit. Po ztuhnutí hmoty, zalijeme vršek opět čokoládou. Po ztuhnutí ozdobíme.

Křupavé hrudky (originální v surovinách)

Recept:

Moučkový cukr 100 g
Namleté ořechy 50 g
Máslo 40 g
Ananasové pyré 125 g
Kukuřičné lupínky 80 g
Datle 20 g
Skořice ½ lžičky

Postup:

Cukr s máslem utavíme do světle hnědé barvy, vlijeme horké pyré (rozmixovaný ananas se šťávou z ananasu) a mícháme tak dlouho, až dosáhneme hladké hmoty. Přidáme ostatní suroviny, ještě krátce prohřejeme, tvarujeme požadované tvary.

Vánočka

Recept:

Hladká mouka 500 g
Sůl 7 g
Žloutky 2 kusy
Cukr krupice 125 g
Máslo 100 g
Sádlo 25 g
Droždí 30 g
Mléko 200 g
Vanilkový cukr 1 kus
Dle chuti: citrónová kůra, mandle, ořechy, rozinky  

Postup:

Z uvedených surovin zpracujeme hladké, nelepivé těsto. Necháme řádně vykynout, vytvarujeme vánočku a opět necháme vykynout. Pečeme pozvolna při 170 °C 50-60 minut.

Jedlá dekorace

Kresba s vánoční tématikou na marcipán