SOŠ a Sou Beroun
Okružní 1404, Beroun - Hlínky
Pusinky s mandlemi (bezlepkové)
Recept:
Bílky | 7x |
Cukr krupice | 250 g |
Moučkový cukr | 250 g |
Postup:
Ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a ve vodní lázni šleháme do rozpuštění cukru. Nakonec vmícháme moučkový cukr. Sáčkem stříkáme na pečící papír a ve vyhřáté troubě sušíme při 80 stupních.
Krém:
Máslo | 250 g |
Moučkový cukr | 200 g |
Vanilkový cukr | 1 |
Rumu | 1 lžíce |
Žloutky | 3x |
Postup:
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme ostatní ingredience a nakonec vmícháme žloutky.
Dohotovení:
Mandlových lupínků opražíme | 100 g |
Postup:
Sušené pusinky slepíme krémem a obalíme v opražených lupínkách.
Dordoletka
Recept:
Máslo | 250 g |
Hladká mouka | 250 g |
Vlašské ořechy | 100 g |
Cukr moučka | 100 g |
Postup:
Na vále všechny suroviny zpracujeme v těsto, vyválíme, vykrájíme čtverečky, ve vyhřáté troubě pečeme při 160 – 180 stupních.
Krém:
Máslo | 100 g |
Cukr moučka | 100 g |
Mléko | 250 ml |
Vanilkový pudink | 1 x |
Rum podle chuti |
Postup:
Z mléka a pud. prášku uvaříme pudink. Vyšleháme máslo s moučkou, zamícháme vychladlý pudink a dochutíme rumem.
Dozdobení:
Tmavá čokoláda | |
Strouhané ořechy |
Dohotovení:
3 čtverečky slepíme krémem, obmažeme, obsypeme ořechy, nahoře polijeme čokoládou a dozdobíme ořechy.
Low carb – marokánky
Recept:
Ořech (lískové, pekanové, mandle) | 100 g |
Mix sušeného ovoce | 100 g |
Zlatá lněná semínka | 20 g |
Smetana 35 % | 50 g |
Hořká čokoláda (minimálně 70%) | 100 g |
Postup:
Semínka rozmixujeme, ořechy najemno pokrájíme, ovoce nakrájíme na malé kousky a v misce smícháme.
Smetanu přivedeme k varu, nalijeme na směs a dobře promícháme. Necháme 15 minut odpočinout.
Mokrýma rukama tvoříme malé hromádky a pokládáme na plech s pečícím papírem. Pečeme 15 minut při 160 stupních C. (marokánky jsou nazlátlé). Vychladlé máčíme spodky marokánek v čokoládě, necháme zatuhnout, uchováváme v chladu.
Andělíček
Recept:
Nepečená hmota: | |
Piškoty | 150 g |
Mandlová mouka | 200 g |
Marcipán | 50 g |
Amaretto | 1 lžíce |
Postup:
Piškoty rozdrtíme a všechny suroviny spojíme v celistvou hmotu.
Náplň:
Vaječný likér | 100 ml |
Linecké těsto místo piškotu:
Hladká mouka | 170 g |
Moučkový cukr | 50 g |
Máslo | 12 g |
Kakao | 7 lžic |
Kokos | 70 g |
Postup:
Na vále zpracujeme těsto, vyválíme, vykrájíme a upečeme kolečka.
Dohotovení:
Bílá čokoláda | 100 g |
Mandle plátky (na křídla) | 100 g |
Tmavá čokoláda | 50 g |
Kokos | 50 g |
Postup:
Na upečená linecká kolečka dáme hmotu, kterou vytvarujeme ve formičce na vosí hnízda, vnitřek naplníme likérem, uzavřeme kolečkem. Z hmoty ukoulíme hlavičky, máčíme do tmavé čokolády. Bílou čokoládou přilepíme mandlová křidélka. Můžeme dozdobit hlavičku anděla.
Vánoční perník
Recept:
Hladká mouka | 400 g |
Máslo | 50 g |
Moučkový cukr | 150 g |
Rum | 1 lžíce |
Rozpuštěný med | 3 lžíce |
Vejce | 2 |
Prášek do perníku | 1 |
Necelá jedlá soda | 1 lžička |
Postup:
Suché suroviny smícháme a přidáme ostatní suroviny. Zaděláme těsto a rozpůlíme.
Náplň:
Povidla | 8 lžic |
Rozinky | 100 g |
Sušené meruňky | 100 g |
Švestky | 100 g |
Fíky | 200 g |
Mandle | 100 g |
Vlašské ořechy | 100 g |
Rumu na rozředění | 5 cl |
Postup:
Všechny suroviny pokrájíme na menší kousky a spojíme s povidly, které jsme naředili rumem. Hmota musí jít roztírat.
Poleva:
Hořká čokoláda | 200 g |
Omega tuk | 50 g |
Bílá poleva na dozdobení | 50 g |
Postup:
Půlku těsta vyválíme a dáme na pečící papír na plech, natřeme náplní z povidel a přikryjeme druhou polovinou vyváleného těsta. Upečeme v troubě při 180 stupních C dozlatova. Upečený perník necháme 3 dny odležet, poté polijeme čokoládovou polevou, po ztuhnutí krájíme na malé obdélníčky a dozdobíme polevou bílou.
Babiččina vánočka
Recept:
Polohrubá mouka | 500 g |
Cukr | 110 g (1/2 moučka + ½ krupice) |
Máslo nebo Hera | 110 g |
Sůl | 50 g |
Droždí | 40 g |
Žloutky | 2 x (nebo 1 žloutek + 1 vejce) |
Mléko | ¼ l |
Citronová kůra | |
Rozinky | |
Vlašské ořechy |
Postup:
Uděláme si kvásek, do mísy dáme mouku, sůl, cukr, promícháme, přidáme rozpuštěný tuk, žloutky, vejce, citronovou kůru, nasekané ořechy, rozinky, přidáme vykynutý kvásek a vlažné mléko a zpracujeme v nelepivé těsto. Necháme důkladně nakynout. Rozdělíme na 9 stejných dílků, uděláme bochánky, poté vyválíme na stejnoměrně dlouhé díly. Zapleteme (4,3,2). Dáme na plech na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem, sypeme sekanými mandlemi nebo ořechy. Pečeme cca 50 minut při teplotě 180 stupňů C. Je-li vánočka pečená shora dozlatova, můžeme ji přikrýt v troubě alobalem. Vyzkoušíme špejlí, zda je upečená uvnitř. Nesmí se těsto na špejli lepit.