Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov

Dr. M. Tyrše 112, Nový Bydžov, 504 01

Linecké kytičky (tradiční)

Recept:

Cukr krupice 160 g
Hladká mouka 470 g
Máslo 315 g
Vejce 25 g
Žloutky 30 g
Vanilkový cukr 6 g
Citrónová kůra 3 g

Postup:

Do prosáté mouky a moučkového cukru přidáme máslo, vejce, žloutky, vanilkový cukr a citronovou kůru a vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v chladnu.

Z odpočatého těsta vyválíme plát vysoký přibližně 2mm z kterého vykrajujeme tvary kytiček. Ty potom na plechu odpékáme. Upečené kytičky slepujeme rybízovou marmeládou a sypeme moučkovým cukrem.

Skořicové kopečky (Low carb)

Recept:

Bílky 120 g
Nastrouhané mandle 100 g
Skořice mletá 5 g

Postup:

Bílky spolu se skořicí vyšleháme do tuhé pěny a postupně opatrně přimícháme nastrouhané mandle. Tuto hmotu poté stříkáme sáčkem s hladkou trubičkou na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě při 160 °C asi 10 minut. Zdobíme čokoládou a mandlí.

Laskonky (bezlepkové)

Recept:

Cukr krupice 380 g
Voda 110 g
Bílky 180 g
Cukr moučka 110 g
Mandle strouhané 236 g

Postup:

2/3 cukru krupice s vodou svaříme na cukrový rozvar na 115°C. Jakmile se cukerný rozvar začne vařit, dáme šlehat čerstvé bílky, do kterých zasypáváme zbylou 1/3 cukru krupice. Horký cukrový rozvar se zvolna zalévá za stálého šlehání do ušlehaných bílků.

Po zalití cukrového rozvaru hmotu důkladně došleháme a částečně tím i vychladíme. Moučkový cukr prosejeme a promícháme s kokosem. Tuto směs pak promícháme s bílkovou hmotou a roztíráme přes šablonu na tukem potřené a moukou vysypané plechy. Poté sušíme v troubě vyhřáté na 100°C.

Krém:

Cukr krupice 127 g
Vanilkový cukr 13 g
Kukuřičný škrob 74 g
Mléko 556 g
Máslo 470 g
Oříškový griláž 206 g

Postup:

Mléko rozdělíme přibližně na 1/4 a 3/4.

3/4 mléka promícháme s cukrem. Směs uvedeme do varu.

1/4 mléka dokonale promícháme se škrobem. Tato směs se vmíchá do vařící se směsi a řádně se provaří.

Do prochladlého, hladkého základu přidáme máslo a řádně vyšleháme. Nakonec namícháme oříškovou griliáž.

Takto připraveným krémem slepujeme usušené laskonky.

Cukr krupice 127 g
Vanilkový cukr 13 g
Kukuřičný škrob 74 g
Mléko 556 g
Máslo 470 g
Oříškový griláž 206 g

Vosí hnízda (originální v designu)

Recept:

Mleté piškoty 180 g
Cukr krupice 150 g
Máslo 90 g
Kakao 50 g
Mléko 50 g
Rum 50 g

Postup:

Ze všech surovin uhněteme hladké těsto, ze kterého tvarujeme vosí hnízda. Ta naplníme vaječným koňakem a přilepíme na piškot. Zdobíme čokoládou.

Vaječný koňak:

Žloutky 80 g
Vanilkový cukr 80 g
Cukr moučka 170 g
Kondenzované mléko slazené 250 g
Mléko 250 g
Rum 250 g

Postup:

Všechny suroviny, mimo rumu, za stálého míchání ohříváme ve vodní lázni na cca 60 °C, hmota tak mírně zhoustne. Hmotu přelejeme do studené vodní lázně a šleháme metličkou do vychladnutí. Nakonec přidáme rum.

Mrkvánky (originální v surovinách)

Recept:

Mouka polohrubá 250 g
Máslo 125 g
Mrkev 125 g
Prášek do pečiva 6 g

Postup:

Mrkev oloupeme, nakrájíme a rozmixujeme na pyré. Prosátou mouku s kypřícím práškem, máslem a mrkvovým pyré propracujeme v hladké těsto. Z těsta vyvalíme plát a vykrájíme kolečka, naplníme dýňovými povidly a přehneme do otevřeného šátečku.

Pečeme na 180 °C cca 15 minut.

Vánočka

Recept:

Mléko 300 g
Cukr krupice 300 g
Droždí 120 g
Sádlo 30 g
Máslo 240 g
Hladká mouka 780 g
Mouka hrubá 390 g
Sůl 6 g
Vanilkový cukr 6 g
Žloutek 270 g
Citronová kůra 10 g
Rozinky 270 g

Postup:

Rozdrcené droždí se promíchá s částí cukru a zalije se vlažným roztokem sušeného mléka o teplotě asi 40°C. Dále se přidá 10-15% z celkového množství mouky a vše se dobře propracuje na řídký kvásek, který se na povrchu popráší moukou, aby neokoral a nechá se vyzrát.

Do mírně nahřátého tuku se přidá cukr a dá se do stroje šlehat. Po rozmíchání se přidají vejce, sůl a citronová kůra. Zpěněná hmota se spojí s moukou, kváskem a vlažným mlékem a propracuje v tužší těsto. Rozinky se přidají do těsta před dokončením propracování. Těsto se nechá kynout v teplém prostředí a během kynutí se jednou až

dvakrát přetuží. Po vykynutí se těsto vytvaruje do vánočky.

Pokládají se na pomaštěný papír a nechají se kynout v kynárně. Během kynutí se potřou ředěnými vejci. Po vykynutí se opět potřou vejci a posypou loupanými mandlemi.

Peče se při teplotě cca 200°C.