Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov
Dr. M. Tyrše 112, Nový Bydžov, 504 01
Linecké kytičky (tradiční)
Recept:
Cukr krupice | 160 g |
Hladká mouka | 470 g |
Máslo | 315 g |
Vejce | 25 g |
Žloutky | 30 g |
Vanilkový cukr | 6 g |
Citrónová kůra | 3 g |
Postup:
Do prosáté mouky a moučkového cukru přidáme máslo, vejce, žloutky, vanilkový cukr a citronovou kůru a vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v chladnu.
Z odpočatého těsta vyválíme plát vysoký přibližně 2mm z kterého vykrajujeme tvary kytiček. Ty potom na plechu odpékáme. Upečené kytičky slepujeme rybízovou marmeládou a sypeme moučkovým cukrem.
Skořicové kopečky (Low carb)
Recept:
Bílky | 120 g |
Nastrouhané mandle | 100 g |
Skořice mletá | 5 g |
Postup:
Bílky spolu se skořicí vyšleháme do tuhé pěny a postupně opatrně přimícháme nastrouhané mandle. Tuto hmotu poté stříkáme sáčkem s hladkou trubičkou na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě při 160 °C asi 10 minut. Zdobíme čokoládou a mandlí.
Laskonky (bezlepkové)
Recept:
Cukr krupice | 380 g |
Voda | 110 g |
Bílky | 180 g |
Cukr moučka | 110 g |
Mandle strouhané | 236 g |
Postup:
2/3 cukru krupice s vodou svaříme na cukrový rozvar na 115°C. Jakmile se cukerný rozvar začne vařit, dáme šlehat čerstvé bílky, do kterých zasypáváme zbylou 1/3 cukru krupice. Horký cukrový rozvar se zvolna zalévá za stálého šlehání do ušlehaných bílků.
Po zalití cukrového rozvaru hmotu důkladně došleháme a částečně tím i vychladíme. Moučkový cukr prosejeme a promícháme s kokosem. Tuto směs pak promícháme s bílkovou hmotou a roztíráme přes šablonu na tukem potřené a moukou vysypané plechy. Poté sušíme v troubě vyhřáté na 100°C.
Krém:
Cukr krupice | 127 g |
Vanilkový cukr | 13 g |
Kukuřičný škrob | 74 g |
Mléko | 556 g |
Máslo | 470 g |
Oříškový griláž | 206 g |
Postup:
Mléko rozdělíme přibližně na 1/4 a 3/4.
3/4 mléka promícháme s cukrem. Směs uvedeme do varu.
1/4 mléka dokonale promícháme se škrobem. Tato směs se vmíchá do vařící se směsi a řádně se provaří.
Do prochladlého, hladkého základu přidáme máslo a řádně vyšleháme. Nakonec namícháme oříškovou griliáž.
Takto připraveným krémem slepujeme usušené laskonky.
Cukr krupice | 127 g |
Vanilkový cukr | 13 g |
Kukuřičný škrob | 74 g |
Mléko | 556 g |
Máslo | 470 g |
Oříškový griláž | 206 g |
Vosí hnízda (originální v designu)
Recept:
Mleté piškoty | 180 g |
Cukr krupice | 150 g |
Máslo | 90 g |
Kakao | 50 g |
Mléko | 50 g |
Rum | 50 g |
Postup:
Ze všech surovin uhněteme hladké těsto, ze kterého tvarujeme vosí hnízda. Ta naplníme vaječným koňakem a přilepíme na piškot. Zdobíme čokoládou.
Vaječný koňak:
Žloutky | 80 g |
Vanilkový cukr | 80 g |
Cukr moučka | 170 g |
Kondenzované mléko slazené | 250 g |
Mléko | 250 g |
Rum | 250 g |
Postup:
Všechny suroviny, mimo rumu, za stálého míchání ohříváme ve vodní lázni na cca 60 °C, hmota tak mírně zhoustne. Hmotu přelejeme do studené vodní lázně a šleháme metličkou do vychladnutí. Nakonec přidáme rum.
Mrkvánky (originální v surovinách)
Recept:
Mouka polohrubá | 250 g |
Máslo | 125 g |
Mrkev | 125 g |
Prášek do pečiva | 6 g |
Postup:
Mrkev oloupeme, nakrájíme a rozmixujeme na pyré. Prosátou mouku s kypřícím práškem, máslem a mrkvovým pyré propracujeme v hladké těsto. Z těsta vyvalíme plát a vykrájíme kolečka, naplníme dýňovými povidly a přehneme do otevřeného šátečku.
Pečeme na 180 °C cca 15 minut.
Vánočka
Recept:
Mléko | 300 g |
Cukr krupice | 300 g |
Droždí | 120 g |
Sádlo | 30 g |
Máslo | 240 g |
Hladká mouka | 780 g |
Mouka hrubá | 390 g |
Sůl | 6 g |
Vanilkový cukr | 6 g |
Žloutek | 270 g |
Citronová kůra | 10 g |
Rozinky | 270 g |
Postup:
Rozdrcené droždí se promíchá s částí cukru a zalije se vlažným roztokem sušeného mléka o teplotě asi 40°C. Dále se přidá 10-15% z celkového množství mouky a vše se dobře propracuje na řídký kvásek, který se na povrchu popráší moukou, aby neokoral a nechá se vyzrát.
Do mírně nahřátého tuku se přidá cukr a dá se do stroje šlehat. Po rozmíchání se přidají vejce, sůl a citronová kůra. Zpěněná hmota se spojí s moukou, kváskem a vlažným mlékem a propracuje v tužší těsto. Rozinky se přidají do těsta před dokončením propracování. Těsto se nechá kynout v teplém prostředí a během kynutí se jednou až
dvakrát přetuží. Po vykynutí se těsto vytvaruje do vánočky.
Pokládají se na pomaštěný papír a nechají se kynout v kynárně. Během kynutí se potřou ředěnými vejci. Po vykynutí se opět potřou vejci a posypou loupanými mandlemi.
Peče se při teplotě cca 200°C.