VOŠ, SŠ, ZŠ a MŠ

Štefanikova 549, 500 11, Hradec Králové

Pracny (tradiční)

Recept:

Máslo 250 g
Žloutky 2 kusy
Hladká mouka 350 g
Mleté ořechy 100 g
Kakao 1 lžička
Moučkový cukr 150 g
Citronová kůra  
Mleté koření  
Mletý hřebíček  

Postup:

Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto a necháme odležet v lednici. Těsto plníme do formiček a pečeme na 180 stupňů cca 10 minut.

Rafaelo koule (bezlepkové)

Recept:

100% tuk (kokosový) 250 g
Voda 100 ml
Moučkový cukr 200 g
Sušené mléko 270 g
Kokosová moučka 150 g
Vanilkový cukr na obalení 1 kus
Strouhaný kokos  
Celé mandle cca 40 ks

Postup:

Ve vodní lázni rozehřejeme tuk s vodou, přendáme z tepelného zdroje. Přidáme oba cukry, promícháme a necháme mírně vychladnout. Poté přidáme kokosovou moučku, sušené mléko a vypracujeme hladkou hmotu. V lednici necháme zatuhnout a z hmoty oddělujeme malé kousky. Do každého z nich vložíme celou mandli, vytvarujeme kuličku a obalujeme ve strouhaném kokosu. Podáváme v papírových košíčcích.

Išlské dortíčky (Low carb)

Recept:

Těsto:
Menší vejce 2 kusy
Mandlové máslo 60 g
Čekankový sirup 50 g
Mandlová mouka 100 g
Kakao 20 g
Sůl špetka
Čokoládová poleva  
Náplň:
Žloutky 2 kusy
Marmeláda 3 lžíce
Lískové ořechy 80 g
Rumové aroma  

Postup:

Vejce vyšleháme spolu s mandlovým máslem a čekankovým sirupem. Dobře prosátou mandlovou mouku promícháme metličkou se skořicí a kakaem. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc v lednici.

Dále polovinu těsta odebereme a vyválíme přes fólii asi 3 mm plát, necháme ztuhnout mezi pečícími papíry, stejně tak druhou polovinu těsta.

Po zatuhnutí vykrajujeme kolečka o průměru cca 3,5 cm. Pečeme v troubě na 170 °C asi 7-8 minut.

Náplň šleháme ve vodní lázni (žloutky s rumovým aroma do hustého krému). Odstavíme a přidáme marmeládu i mleté oříšky.

Upečená vychladlá kolečka plníme marmeládou, poléváme čokoládovou polevou a ozdobíme půlkou mandle.

Překvapení v laskonkách (originální v designu)

Recept:

Těsto na laskonky:
Bílky 60 g
Cukr krupice 140 g
Cukr moučka 30 g
Mleté mandle 60 g
Špetka soli  

Postup na laskonky:

Uděláme cukrový rozvar z 70 g cukru, zahřejeme na teplotu 117 °C a tenkým pramínkem zašleháváme do vyšlehaných bílků. Ručně vmícháme ostatní suroviny a tvarujeme přes šablonu. Sušíme na 130 °C.

Bílkový krém:
Máslo 125 g
Bílky 2 kusy
Cukr 80 g
Bílá čokoláda 50 g
Mangové pyré 2 lžíce
Tmavá čokoláda 60%  
Vanilkové rohlíčky:
Hladká mouka 160 g
Máslo 180 g
Cukr moučka 120 g
Mleté ořechy 140 g
Žloutky 2 kusy

Postup na dokončení:

Upečené laskonky spojíme krémem, přiklopíme vanilkovým těstem, polijeme čokoládou a ozdobíme pečenou ozdobou.

Vánočka

Recept:

Hladká mouka 500 g
Cukr krupice 110 g
Vejce 3 kusy
Droždí 30 g
Mléko 200 g
Máslo 100 g
Sůl špetka
Mandlové plátky  
Rozinky  

Postup:

Připravíme si kvásek, který posléze dáme do mísy s moukou a přidáme zbytek surovin. Těsto zpracujeme v robotu a necháme cca 50 minut vykynout. Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů a upleteme vánočku. Pečeme na 180 °C, cca 40 minut.

Makový citrón (originální v surovinách)

Recept:

Těsto:
Mletý mák 50 g
Hladká mouka 200 g
Moučkový cukr 60 g
Máslo 120 g
Žloutky 2 kusy
Škrob 1 lžíce
Krém:
Žloutek 1 kus
Citronová šťáva 20 ml
Cukr krupice 25 g
Máslo 40 g

Postup:

Suroviny na těsto smícháme v hladké těsto, propracujeme a necháme odležet. Poté vyválíme a vykrajujeme tvary. Pečeme na 180 °C, asi 10 minut.

Suroviny na krém, kromě másla, dáme do mísy a zahřejeme ve vodní lázni až do zhoustnutí. Necháme vychladnout a zašleháme máslo. Uchováme v lednici. Vykrojené tvary slepujeme krémem.

Vánoční perníkový dort s povidly (jedlá dekorace)

Recept:

Těsto:
Máslo 120 g
Hnědý přírodní cukr 100 g
Vejce 2 kusy
Skořice 2 lžičky
Mletý zázvor 1/2 lžičky
Hřebíček 1/2 lžičky
Sůl 1/4 lžičky
Citronová kůra 1/2 lžičky
Hladká mouka 260 g
Podmáslí 250 ml
Kakao 1 lžíce
Prášek do pečiva 1 lžička

Postup:

Prošleháme změklé máslo s cukrem, solí, kakaem a vejci. Vmícháme podmáslí, poté postupně mouku s kořením, a nakonec kypřicí prášek. Rozděláme do vysypaných a vymazaných forem a pečeme při 175 °C asi 30-35 minut. Péct lze i v jedné formě, jen doba pečení bude delší. Korpusy necháme vychladnout a každý jednou prokrojíme.

Náplň:
Mascarpone 250 g
Smetana ke šlehání 33% 100 ml
Povidla 5 lžic

Postup na náplň:

Prošleháme mascarpone a opatrně k němu vmícháme ušlehanou smetanu. Dále si připravíme 5 lžic povidel. Postup při sestavení dortu: Každý korpus (kromě vrchního) potřeme trochou povidel, trochou krému a přiklopíme dalším plátem těsta. Takto pokračujeme i se zbylými korpusy.

Krém na obmazání:
Máslo 125 g
Bílky 3 kusy
Cukr krupice 80 g

Postup na krém:

Bílky nad parou svaříme na 71 °C, vyšleháme do vychladnutí a pak zašleháme máslo. Dort obmažeme.

Dekorace na dort:

Jedlý fondánový obrázek:

Modelovací hmota Smartflex 1 kg
Jedlé prachové barvy  

Postup na dekoraci:

Dort potahujeme fondánem a dozdobíme.

Makronkové věnečky s pistáciovým krémem (jedlá dekorace na stůl)

Recept:

Těsto na makronky:
Mandlová mouka 300 g
Moučkový cukr 300 g
Bílky – pasta 110 g
Bílky 110 g
Cukr krupice 300 g
Voda – sníh s rozvarem 100 g
Krém:
Kondenzované mléko  
Máslo  
Rum  
Pistáciová ochucovací pasta