VOŠ, SŠ, ZŠ a MŠ
Štefanikova 549, 500 11, Hradec Králové
Pracny (tradiční)
Recept:
Máslo | 250 g |
Žloutky | 2 kusy |
Hladká mouka | 350 g |
Mleté ořechy | 100 g |
Kakao | 1 lžička |
Moučkový cukr | 150 g |
Citronová kůra | |
Mleté koření | |
Mletý hřebíček |
Postup:
Všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto a necháme odležet v lednici. Těsto plníme do formiček a pečeme na 180 stupňů cca 10 minut.
Rafaelo koule (bezlepkové)
Recept:
100% tuk (kokosový) | 250 g |
Voda | 100 ml |
Moučkový cukr | 200 g |
Sušené mléko | 270 g |
Kokosová moučka | 150 g |
Vanilkový cukr na obalení | 1 kus |
Strouhaný kokos | |
Celé mandle | cca 40 ks |
Postup:
Ve vodní lázni rozehřejeme tuk s vodou, přendáme z tepelného zdroje. Přidáme oba cukry, promícháme a necháme mírně vychladnout. Poté přidáme kokosovou moučku, sušené mléko a vypracujeme hladkou hmotu. V lednici necháme zatuhnout a z hmoty oddělujeme malé kousky. Do každého z nich vložíme celou mandli, vytvarujeme kuličku a obalujeme ve strouhaném kokosu. Podáváme v papírových košíčcích.
Išlské dortíčky (Low carb)
Recept:
Těsto:
Menší vejce | 2 kusy |
Mandlové máslo | 60 g |
Čekankový sirup | 50 g |
Mandlová mouka | 100 g |
Kakao | 20 g |
Sůl | špetka |
Čokoládová poleva |
Náplň:
Žloutky | 2 kusy |
Marmeláda | 3 lžíce |
Lískové ořechy | 80 g |
Rumové aroma |
Postup:
Vejce vyšleháme spolu s mandlovým máslem a čekankovým sirupem. Dobře prosátou mandlovou mouku promícháme metličkou se skořicí a kakaem. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc v lednici.
Dále polovinu těsta odebereme a vyválíme přes fólii asi 3 mm plát, necháme ztuhnout mezi pečícími papíry, stejně tak druhou polovinu těsta.
Po zatuhnutí vykrajujeme kolečka o průměru cca 3,5 cm. Pečeme v troubě na 170 °C asi 7-8 minut.
Náplň šleháme ve vodní lázni (žloutky s rumovým aroma do hustého krému). Odstavíme a přidáme marmeládu i mleté oříšky.
Upečená vychladlá kolečka plníme marmeládou, poléváme čokoládovou polevou a ozdobíme půlkou mandle.
Překvapení v laskonkách (originální v designu)
Recept:
Těsto na laskonky:
Bílky | 60 g |
Cukr krupice | 140 g |
Cukr moučka | 30 g |
Mleté mandle | 60 g |
Špetka soli |
Postup na laskonky:
Uděláme cukrový rozvar z 70 g cukru, zahřejeme na teplotu 117 °C a tenkým pramínkem zašleháváme do vyšlehaných bílků. Ručně vmícháme ostatní suroviny a tvarujeme přes šablonu. Sušíme na 130 °C.
Bílkový krém:
Máslo | 125 g |
Bílky | 2 kusy |
Cukr | 80 g |
Bílá čokoláda | 50 g |
Mangové pyré | 2 lžíce |
Tmavá čokoláda 60% |
Vanilkové rohlíčky:
Hladká mouka | 160 g |
Máslo | 180 g |
Cukr moučka | 120 g |
Mleté ořechy | 140 g |
Žloutky | 2 kusy |
Postup na dokončení:
Upečené laskonky spojíme krémem, přiklopíme vanilkovým těstem, polijeme čokoládou a ozdobíme pečenou ozdobou.
Vánočka
Recept:
Hladká mouka | 500 g |
Cukr krupice | 110 g |
Vejce | 3 kusy |
Droždí | 30 g |
Mléko | 200 g |
Máslo | 100 g |
Sůl | špetka |
Mandlové plátky | |
Rozinky |
Postup:
Připravíme si kvásek, který posléze dáme do mísy s moukou a přidáme zbytek surovin. Těsto zpracujeme v robotu a necháme cca 50 minut vykynout. Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů a upleteme vánočku. Pečeme na 180 °C, cca 40 minut.
Makový citrón (originální v surovinách)
Recept:
Těsto:
Mletý mák | 50 g |
Hladká mouka | 200 g |
Moučkový cukr | 60 g |
Máslo | 120 g |
Žloutky | 2 kusy |
Škrob | 1 lžíce |
Krém:
Žloutek | 1 kus |
Citronová šťáva | 20 ml |
Cukr krupice | 25 g |
Máslo | 40 g |
Postup:
Suroviny na těsto smícháme v hladké těsto, propracujeme a necháme odležet. Poté vyválíme a vykrajujeme tvary. Pečeme na 180 °C, asi 10 minut.
Suroviny na krém, kromě másla, dáme do mísy a zahřejeme ve vodní lázni až do zhoustnutí. Necháme vychladnout a zašleháme máslo. Uchováme v lednici. Vykrojené tvary slepujeme krémem.
Vánoční perníkový dort s povidly (jedlá dekorace)
Recept:
Těsto:
Máslo | 120 g |
Hnědý přírodní cukr | 100 g |
Vejce | 2 kusy |
Skořice | 2 lžičky |
Mletý zázvor | 1/2 lžičky |
Hřebíček | 1/2 lžičky |
Sůl | 1/4 lžičky |
Citronová kůra | 1/2 lžičky |
Hladká mouka | 260 g |
Podmáslí | 250 ml |
Kakao | 1 lžíce |
Prášek do pečiva | 1 lžička |
Postup:
Prošleháme změklé máslo s cukrem, solí, kakaem a vejci. Vmícháme podmáslí, poté postupně mouku s kořením, a nakonec kypřicí prášek. Rozděláme do vysypaných a vymazaných forem a pečeme při 175 °C asi 30-35 minut. Péct lze i v jedné formě, jen doba pečení bude delší. Korpusy necháme vychladnout a každý jednou prokrojíme.
Náplň:
Mascarpone | 250 g |
Smetana ke šlehání 33% | 100 ml |
Povidla | 5 lžic |
Postup na náplň:
Prošleháme mascarpone a opatrně k němu vmícháme ušlehanou smetanu. Dále si připravíme 5 lžic povidel. Postup při sestavení dortu: Každý korpus (kromě vrchního) potřeme trochou povidel, trochou krému a přiklopíme dalším plátem těsta. Takto pokračujeme i se zbylými korpusy.
Krém na obmazání:
Máslo | 125 g |
Bílky | 3 kusy |
Cukr krupice | 80 g |
Postup na krém:
Bílky nad parou svaříme na 71 °C, vyšleháme do vychladnutí a pak zašleháme máslo. Dort obmažeme.
Dekorace na dort:
Jedlý fondánový obrázek:
Modelovací hmota Smartflex | 1 kg |
Jedlé prachové barvy |
Postup na dekoraci:
Dort potahujeme fondánem a dozdobíme.
Makronkové věnečky s pistáciovým krémem (jedlá dekorace na stůl)
Recept:
Těsto na makronky:
Mandlová mouka | 300 g |
Moučkový cukr | 300 g |
Bílky – pasta | 110 g |
Bílky | 110 g |
Cukr krupice | 300 g |
Voda – sníh s rozvarem | 100 g |
Krém:
Kondenzované mléko | |
Máslo | |
Rum | |
Pistáciová ochucovací pasta |